Den nye anstalt i Nuuk toner frem
Den nye anstalt i Nuuk er den første i Grønland med et lukket afsnit. Den åbner i foråret 2019. Naturens betydning er tænkt ind i arkitekturen og kunsten på den nye anstalt.
I Nuuk er den nye anstalt snart ved at være klar til at tage imod indsatte. I alt bliver der 76 pladser, hvor 40 af pladserne er i det lukkede afsnit.
Anstalten bliver den første i Grønland med lukkede pladser til afsonere, der er dømt for alvorlig personfarlig kriminalitet. Den lukkede del af anstalten vil være sikret med ringmur, hegn og alarmer.
”Muren, der omkranser den lukkede del af anstalten, bliver et meget synligt bevis på, at vi også i Grønland indespærrer borgere. Muren vil minde os om anstalternes formål på en anden måde end vi er vant til. Det er jo ikke nyt for Grønland at huse forvaringsdømte og tilbageholdte. Der sidder allerede adskillige forvaringsdømte og tilbageholdte rundt omkring i landet. Men de er placeret i åbne anstalter -uden mur,” fortæller direktør for Kriminalforsorgen i Grønland Naaja Hjelholt Nathanielsen.
Ud over det højteknologiske sikkerhedsanlæg er også færdselsvejene og oversigtsforholdene i anstalten lavet med fokus på de indsatte og ansattes sikkerhed. Det er muligt at inddele afdelingerne i mindre enheder, således at man kan øge sikkerheden endnu mere omkring bestemte indsatte.
Kriminalforsorgen i Grønland arbejder med lige dele sikkerhed og resocialisering og begge elementer er i fokus i byggeriet.
Derfor er der også faciliteter til beskæftigelse såsom arbejde, uddannelse og behandling. Derudover vil der blandt andet være et bibliotek, kirkerum, en gymnastiksal og en udendørs fodboldbane til fritidsbeskæftigelse for de indsatte.
”Bygningens indretning vil understøtte de ansattes arbejde og forhåbentligt skabe både tryghed og trivsel hos ansatte og indsatte” fortæller Naaja H. Nathanielsen
Kontrasten mellem det barske og skønheden
Den nye anstalt i Nuuk er tegnet af arkitektfirmaerne Friis & Moltke og Schmidt Hammer Lassen i samarbejde med ingeniørfirmaet Rambøll/Rambøll Grønland, og byggeriet udføres hovedsageligt af forskellige lokale entreprenører fra Nuuk. Arkitekturen tager udgangspunkt i Grønlands natur.
Den lukkede del af anstalten er omkranset af en fem meter høj ringmur, som er udsmykket med kunst af Aka Høegh.
Anstalten er designet ud fra filosofien om, at de fysiske omgivelser spiller en væsentlig rolle for menneskers adfærd og mentale helbred. Det specielle ved anstalten i Nuuk er, at selvom en fem meter høj mur omkranser anstalten, er der stadig udsigt til fjorden fra vinduerne. På den måde trækkes naturen helt ind i anstalten. Det skal blandt andet bidrage til at afværge fysisk og psykisk vold i anstalten til gavn for både indsatte og personale.
I anstalten er vinduerne tykke, toiletrulleholderne selvmordssikrede, og dørkarmene er rundet af, så man ikke kan skade sig på skarpe kanter.
”Når man sidder på sit værelse, kan man se ud over muren. Det kan bidrage til, at man kan lade tankerne flyde, man kan kigge ud af vinduet. Mentalt kan man komme lidt væk fra anstalten. Anstalten er bygget, så man fra værelset kan se udad, men ikke indad mod de andre værelser,” siger Preben Christensen.
”Vi kan som arkitekter bidrage med, at man kan sidde og kigge ud og drømme sig væk. Men når man kommer ind i en anstalt, så er det jo skidt. Det er ikke rart at være indespærret, uanset udsigten. Vi kan skabe nogle rammer for resocialisering, men når alt kommer til alt, er det de ansatte på anstalten, som har opgaven at skabe et miljø, der bidrager til en god resocialisering. Her kan arkitekturen kun give rammerne for dette vigtige arbejde,” siger Preben Christensen.
Kunsten at resocialisere
Kunsten tager også udgangspunkt i grønlandsk kultur. Sagnet om ”Sassuma arnaa/Havets moder” kan eksempelvis genfindes på en af væggene.
”Den indsatte med indblik i grønlandsk mytologi vil kunne finde associationer til håret fra Havets Moder på væggen i gymnastiksalen på anstalten,” fortæller billedkunstneren Julie Edel Hardenberg.
Gymnastiksalen – som er et sted for fysisk aktivitet – er udsmykket med store bløde linjer for at skabe bevægelse i rummet, fortæller kunstneren Julie Edel Hardenberg,
Hun er en ud af tre kunstnere, der har dekoreret anstalten. Kunsten på væggen i gymnastiksalen kan symbolsk ses som en resocialiseringsproces for den indsatte, fortæller hun.
”Sagnet om Havets Moder kan give flere fortolkningsmuligheder. De indsatte kan ses som menneskene, der har begået ugerninger og derfor må rejse ned til havets bund for at rede håret på Havets Moder fri for snavs, for derved at frigive ressourcer. Der er med andre ord tale om en rejse, i dette tilfælde en indre rejse, hvor den indsatte, mens vedkommende opholder sig i anstalten, symbolsk set får muligheden for at rense krop og sjæl for ugerninger – til gavn for den indsatte selv og samfundet,” siger Julie Edel Hardenberg, som også skal udsmykke kirkerummet i anstalten.
Sikkerhed og værelser med udsigt
Det kan måske for nogen virke overraskende, at de indsatte får udsigt til vandet frem for en grå mur, eller at der bliver brugt penge til at udsmykke væggen i gymnastiksalen. Men de fysiske omgivelser er vigtige, fortæller Bo Kobber Petersen der er chef for Koncern Anlæg i kriminalforsorgen:
”Anstalten er designet med stor fokus på sikkerheden. Derfor er det også vigtigt, at de fysiske rammer bidrager til positive relationer mellem de indsatte og mellem personalet og de indsatte. Værelserne er vendt væk fra hinanden og ud mod naturen, det skyldes, at de indsatte ikke skal have muligheden for at kommunikere med hinanden,” siger Bo Kobber Petersen.
Det bliver muligt for borgerne i Nuuk at se anstalten indefra inden den tages i brug. Kriminalforsorgen i Grønland vil afholde en række åbent-hus arrangementer i april måned.
Fakta om den nye anstalt i Nuuk
- Der har været afholdt en projektkonkurrence om, hvilke arkitekter der skulle tegne anstalten. Vinderforslaget blev offentliggjort den 17. maj 2013.
- Byggeriet begyndte i efteråret 2015 – og forventes ibrugtaget i foråret 2019.
- Der er afsat godt 400 mio. kr. til byggeriet.
- Anstalten er opført på forslag fra den fælles dansk-grønlandske Retsvæsenskommision, ny grønlandsk retsplejelov og kriminallov fra 2010, som bl.a. betyder, at indsatte skal kunne afsone tæt på familie.
- Anstalten er på 120.000 kvm. Det svarer til 17 fodboldbaner. Cirka 8.000 kvm. er under tag.
- KUNST: Ifølge reglerne for statsbyggeri skal der afsættes en procentdel af håndværkerudgifterne til kunstnerisk udsmykning. Tre forskellige kunstnere har udsmykket anstalten indenfor og udenfor.
- SPROG: I Grønland hedder det en anstalt og ikke et fængsel. Celler kaldes for værelser.
- Den nuværende åbne anstalt i Nuuk vil blive lukket.